Vesirantujen poisto nahkakengistä ilman kemikaaleja

Nahkakenkien puhdistus etikalla

Yleensä valitsen säähän sopivat kengät, mutta nyt tuli puettua El Naturalistan nahkaiset saappaat loskakelillä. Arvaatte ehkä miten kävi... Melkoiset vesirannut! Niiden poistoon on olemassa kemiallisia puhdistusaineita. Olin törmännyt jossain sellaiseenkin vinkkiin, että ne saisi pois etikalla. Pakko kokeilla!
Laitoin pieneen suihkepulloon puolet etikkaa ja puolet kylmää vettä. Jo ensimmäisellä suihkuttelulla rannut hävisivät melkein kokonaan. Näissä kengissä nahka on tosi huokoista ja vaikka väri tasoittui, nahka jäi kuprulle. Toistin käsittelyn ja hankasin pehmeällä liinalla. Nahka ei mitenkään kärsinyt suihkeesta vaikka pinta näytti ihan märältä. Neste haihtui nopeasti ja samoin etikan tuoksu. Värin ja pinnan muutos ei johdu suihkuttelusta vaan hoitoaineesta. Tällaiselle nupukkipinnalle suojaksi suositellaan suihketta, jos haluaa pitää sen samanlaisena. Itse käytin vahaa. 

Aika hyvin lähti rannut, vai mitä! 

4 kommenttia

 1. Hyvin läks! Hyvä vinkki, kiitos! Just tässä yks päivä mietin kans että pitäis kaikki nahkakengät käydä hoito- ja suoja-aineella läpi kun loskassa joutuu käppäilemään.. :)

  VastaaPoista
 2. Ole hyvä :) Minullakin olisi talvikenkien vahaus tehtävälistalla. Helpoimmalla pääsee kun suojaa kengät hyvin!

  VastaaPoista
 3. Onko jotain suosituksia vahasta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käyttänyt mehiläisvahapohjaista. Mitä luonnollisempi, sitä parempi. Eri merkkien välillä ei käsittääkseni ole kummempia eroja. Muuten käytän yleensä väritöntä vahaa, mutta mustille kengille musta vaha. Vahaa kannattaa lisätä mieluiten vähän ja usein.

   Poista

Kiitos kommentista! Tykkään niistä :)